Jósvainé Koós Erika
Jósvainé Koós Erika vagyok, a Pónikert vezetője.
Már kisgyermekkoromtól kezdve rajongással, elhivatottsággal szívügyemnek tekintem a lovakat, egyúttal az állatokat és a természetet, úgymond ilyen szemléletben és környezetben nőttem fel.
A kezdeti lovas lépéseket én is pónilovakon tettem meg a szülői házunknál tartott saját pónik meghatározó élményt jelentettek, így onnantól (közel 30 éve) jelen vannak az életemben a lovak.
Középiskolai tanulmányaimat is ilyen indíttatással választottam meg, Állattenyésztő- és állategészségügyi technikusi szakon végeztem Abaújszántón.

Évekig csupán hobbiból, de nagyfokú elkötelezettséggel és lószeretettel gyakorlatot szereztem lovaglás, lótartás, lótenyésztés, csikónevelés terén, valamint belekóstoltam a díjugratásba és a díjugratásban való versenyeztetésbe.

Pónikertünk kialakítása eleinte nem vállalkozási célból történt, de az idők folyamán - szülők és kisgyermekek kívánságának is eleget téve - indokolt lett, hogy az eddig hobbilótartásra kialakított kertünkben lovasszolgáltatáshoz szükséges fejlesztéseket végezzünk, így immár fogadni is tudjuk - az eddig csak a kerítésen kívülről szemlélődő, vágyakozó szemekkel betekintő kis lovas palántákat.
Hozzátartozik a dologhoz az is, hogy az eleinte kedvencként tartott Shetland pónik céltudatos tenyésztői munkájának kapcsán tudatosult bennem, hogy szükség van pónijaink használati tulajdonságainak minél részletesebb ismeretére. Erről a fajta jellegéből adódóan is a legkisebb gyermekek lovagoltatásával és -e nagyszerű fajta egyéb hasznosítási lehetőségeinek gyakorlásával tudunk hitelesen képet alkotni. Emellett színesedik a pónik élete is, számukra is jótékony hatású a rendszeres mozgás, foglalkozás.

Úgy gondolom, hogy a mostanra kialakult szerény méretű, de annál inkább családias hangulatú Pónikertünk nagyszerű lehetőséget tud teremteni arra, hogy a gyermekek már egészen kicsi kortól belekóstolhassanak a Pónik és a lovaglás világába, egészséges, testet-lelket fejlesztő, természetközeli kikapcsolódást nyújtva.


Zárószóként elmondhatom még, hogy számomra mindig is a lovak jóléte, igényeinek maximális kielégítése az elsődleges és legfontosabb szempont, hiszen csak így válhat egymásban bízni tudó barátokká, egymást segítő Társakká a Ló és az Ember!