A pónilovaglás előnyei
Az egészen pici gyermekkortól elkezdett pónilovazás (a babalovaglás ajánlott már 2 éves kortól) nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is nagyon jó hatással van a fejlődő gyermekre.
A Shetland póni mérete, jóindulatú természete folytán kifejezetten alkalmas arra, hogy könnyedén kialakuljon a kölcsönös bizalom és tisztelet a kisgyermek és pónija között, mely egyik legfontosabb alappillére a kiegyensúlyozott ló és ember közötti kapcsolatnak. Kis gyermeknek kis ló, de leghamarabb póni való, akit korán és könnyedén megtanulhat vezetni, ápolni, felszerszámozni, akivel könnyedén sajátíthatja el a lóra ülést, akit egyszerű megölelni, szeretgetni, akár sörényét befonni, mivel nincs méretéből adódó akadály. A pici gyermek a hozzá illő, termetével harmonizáló méretű pónival szinte játszva ismerkedhet meg a lovak világával, sajátíthatja el a lovaglás alapjait, a lóval kapcsolatos teendőket, miközben a póni nem kelt a gyermekekben félelemérzetet, a méretarányos, ló-lovas páros valódi lovasélményt - érzést tesz lehetővé. A kisgyermekek valódi befolyással tudnak hatni a pónira, akár a földről, akár a hátán ülve igazi sikerélményt megtapasztalva.
A póni olyan társszemléletet ad a gyermeknek, akit bár irányítanak, mégis megtanítja őket az együttműködés, a kölcsönös odafigyelés fontosságára. A pónilovaglás nem más a gyermekek részére, mint testet-lelket fejlesztő hobbi, sport. Játék, kikapcsolódás, szórakozás, sikerélmény és öröm. Jellemformáló hatása egészen pici korban is kiemelkedő, önbizalmat ad, felelősséget ébreszt és önállóságra nevel. A pónilovak biztos élményt tudnak nyújtani előzetes lovastudás nélkül is a sétalovaglások alkalmával. Innen fokozatosan fejleszthető az önálló pónilovaglás is, mely előszobája és kiváló megalapozója olyan ülésbiztonság kialakulásának, mely szükséges és igen nagy előnyt is jelent később a nagyobb lovakon történő önálló, biztonságos lovagláshoz. Lehet a cél csupán szabadidős-, tereplovaglás, de akár valamelyik lovas szakági versenysport is.

A legfontosabb jótékony és fejlesztő hatások, amit a póni közelsége és maga a lovaglás adni tud a gyermekeknek:
- fejleszti az egyensúlyt, hozzájárul az egyenes testtartás kialakulásához
- erősödnek az izmok, gyorsulnak a reflexek
- jótékony hatású a keringésre, légzésre, anyagcserére (mint minden rendszeres mozgás)
- jobb étvágyat, kellemes közérzetet, nyugodt éjszakai alvást eredményez
- koordinációs és koncentrációs képességet növelő


Jellemfejlesztő hatások:
- együttműködő képesség
- bizalom, önbizalom
- felelősségérzet, felelősségtudat
- önfegyelem
- tisztelet és társszemlélet más élőlények iránt is.

Összegezve: A pónilovaglás olyan jótékony hatású, természetközeli kikapcsolódás, mely kifejezetten hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez.